Slivkové gule patria k tradičným sladkým jedlám, ktoré poznali už naše staré mamy. Či už ich pripravovali ako hlavný obed, alebo sladký dezert, vždy išlo o jedlo, ktoré rozvoniavalo po celom dome a lákalo k stolu malých aj veľkých. Tento jednoduchý recept na slivkové gule vám ukáže, že ich zvládnete pripraviť aj bez veľkej námahy, a to aj v modernej kuchyni.
Ak milujete domáce slivkové gule, v tomto článku nájdete nielen klasický spôsob prípravy, ale aj tipy, ako si pripraviť cesto na slivkové gule bez zemiakov alebo dokonca variant, kde využijete tvaroh – teda slivkové gule s tvarohom.
Suroviny na klasické slivkové gule
Na cesto:
- 500 g zemiakov (varný typ B)
- 150 g polohrubej múky
- 1 vajce
- štipka soli
Na plnku:
- 12–15 čerstvých sliviek
- kryštálový alebo trstinový cukor
- škorica (voliteľné)
Na posýpku:
- 100 g strúhanky
- 50 g masla
- 2 PL práškového cukru
Toto je tradičný základ, ktorý vám umožní pripraviť jemné a nadýchané slivkové gule s bohatou ovocnou chuťou.
Postup prípravy
- Uvarenie zemiakov – Zemiaky uvarte v šupke, potom ich ošúpte a ešte teplé pretlačte. Vďaka tomu bude cesto jemnejšie.
- Vytvorenie cesta – Do pretlačených zemiakov pridajte múku, vajce a soľ. Vypracujte kompaktné, mierne mäkké cesto.
- Príprava sliviek – Slivky umyte, rozkrojte do polovice a odstráňte kôstky. Do vnútra môžete nasypať trochu cukru a škorice.
- Formovanie gulí – Odoberte kúsok cesta, roztlačte ho na placku, vložte slivku a dôkladne uzavrite, aby sa pri varení nerozlepila.
- Varenie – Gule vložte do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, varte ich ešte 2–3 minúty.
- Posýpka – Na panvici rozpustite maslo, pridajte strúhanku a opražte do zlatista. Gule po uvarení obalte v posýpke a posypte práškovým cukrom.
Tipy a triky pre dokonalé slivkové gule
- Výber sliviek: Najlepšie sú plne dozreté, sladké slivky. Tvrdšie kusy môžete použiť, ale počítajte s tým, že budú menej šťavnaté.
- Zamedzenie lepenia cesta: Cesto spracovávajte na pomúčenej doske a pracujte rýchlo, aby nezmäklo.
- Alternatíva bez zemiakov: Ak preferujete cesto na slivkové gule bez zemiakov, môžete použiť tvaroh a krupicu. Takéto cesto je hutnejšie, ale rovnako chutné.
- Variant s tvarohom: Slivkové gule s tvarohom môžete pripraviť buď tak, že tvaroh použijete do cesta, alebo ho podávate ako lahodnú krémovú prílohu k hotovým guliam.
Podávanie a skladovanie
Slivkové gule sú najlepšie čerstvé, hneď po uvarení, keď sú ešte teplé a mäkké. Servírovať ich môžete s opraženou strúhankou, makom s cukrom, alebo poliate rozpusteným maslom. Pre milovníkov kyslastej chuti je výbornou voľbou kyslá smotana.
Ak vám zostanú, môžete ich uložiť do chladničky na 1–2 dni a pred podávaním krátko ohriať v pare. Niektorí ich úspešne mrazia – odporúča sa to však urobiť ešte pred varením.
Tento jednoduchý recept na slivkové gule dokazuje, že tradičné sladké jedlá sa dajú pripraviť rýchlo a bez zbytočného stresu. Či už zvolíte klasické zemiakové cesto, odľahčené cesto na slivkové gule bez zemiakov, alebo netradičné slivkové gule s tvarohom, vždy získate chutné a voňavé jedlo, ktoré poteší celú rodinu.
Tak prečo si dnes nepripraviť domáce slivkové gule a nevrátiť sa na chvíľu do čias, keď vôňa sladkých gulí naplnila celú kuchyňu?