Jednoduchý recept na slivkové gule: sladká pochúťka z detstva, ktorú zvládnete za chvíľu

by Redakcia
30 views

Slivkové gule patria k tradičným sladkým jedlám, ktoré poznali už naše staré mamy. Či už ich pripravovali ako hlavný obed, alebo sladký dezert, vždy išlo o jedlo, ktoré rozvoniavalo po celom dome a lákalo k stolu malých aj veľkých. Tento jednoduchý recept na slivkové gule vám ukáže, že ich zvládnete pripraviť aj bez veľkej námahy, a to aj v modernej kuchyni.

Ak milujete domáce slivkové gule, v tomto článku nájdete nielen klasický spôsob prípravy, ale aj tipy, ako si pripraviť cesto na slivkové gule bez zemiakov alebo dokonca variant, kde využijete tvaroh – teda slivkové gule s tvarohom.

Suroviny na klasické slivkové gule

Na cesto:

  • 500 g zemiakov (varný typ B)
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli

Na plnku:

  • 12–15 čerstvých sliviek
  • kryštálový alebo trstinový cukor
  • škorica (voliteľné)

Na posýpku:

  • 100 g strúhanky
  • 50 g masla
  • 2 PL práškového cukru

Toto je tradičný základ, ktorý vám umožní pripraviť jemné a nadýchané slivkové gule s bohatou ovocnou chuťou.

Postup prípravy

  1. Uvarenie zemiakov – Zemiaky uvarte v šupke, potom ich ošúpte a ešte teplé pretlačte. Vďaka tomu bude cesto jemnejšie.
  2. Vytvorenie cesta – Do pretlačených zemiakov pridajte múku, vajce a soľ. Vypracujte kompaktné, mierne mäkké cesto.
  3. Príprava sliviek – Slivky umyte, rozkrojte do polovice a odstráňte kôstky. Do vnútra môžete nasypať trochu cukru a škorice.
  4. Formovanie gulí – Odoberte kúsok cesta, roztlačte ho na placku, vložte slivku a dôkladne uzavrite, aby sa pri varení nerozlepila.
  5. Varenie – Gule vložte do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, varte ich ešte 2–3 minúty.
  6. Posýpka – Na panvici rozpustite maslo, pridajte strúhanku a opražte do zlatista. Gule po uvarení obalte v posýpke a posypte práškovým cukrom.

slivkove gule

Tipy a triky pre dokonalé slivkové gule

  • Výber sliviek: Najlepšie sú plne dozreté, sladké slivky. Tvrdšie kusy môžete použiť, ale počítajte s tým, že budú menej šťavnaté.
  • Zamedzenie lepenia cesta: Cesto spracovávajte na pomúčenej doske a pracujte rýchlo, aby nezmäklo.
  • Alternatíva bez zemiakov: Ak preferujete cesto na slivkové gule bez zemiakov, môžete použiť tvaroh a krupicu. Takéto cesto je hutnejšie, ale rovnako chutné.
  • Variant s tvarohom: Slivkové gule s tvarohom môžete pripraviť buď tak, že tvaroh použijete do cesta, alebo ho podávate ako lahodnú krémovú prílohu k hotovým guliam.

Podávanie a skladovanie

Slivkové gule sú najlepšie čerstvé, hneď po uvarení, keď sú ešte teplé a mäkké. Servírovať ich môžete s opraženou strúhankou, makom s cukrom, alebo poliate rozpusteným maslom. Pre milovníkov kyslastej chuti je výbornou voľbou kyslá smotana.

Ak vám zostanú, môžete ich uložiť do chladničky na 1–2 dni a pred podávaním krátko ohriať v pare. Niektorí ich úspešne mrazia – odporúča sa to však urobiť ešte pred varením.

Tento jednoduchý recept na slivkové gule dokazuje, že tradičné sladké jedlá sa dajú pripraviť rýchlo a bez zbytočného stresu. Či už zvolíte klasické zemiakové cesto, odľahčené cesto na slivkové gule bez zemiakov, alebo netradičné slivkové gule s tvarohom, vždy získate chutné a voňavé jedlo, ktoré poteší celú rodinu.

Tak prečo si dnes nepripraviť domáce slivkové gule a nevrátiť sa na chvíľu do čias, keď vôňa sladkých gulí naplnila celú kuchyňu?

Podobné články

Zanechajte komentár