Najlepšia jahodová bublanina: vláčna piškótová dobrota s jahodami aj tvarohom

by Redakcia
16 views

Leto je obdobím, keď záhrady a trhy prekypujú sladkými, voňavými jahodami. A práve vtedy prichádza na scénu dezert, ktorý poznáme už celé generácie – jahodová bublanina. Je to jednoduchý, no pritom neodolateľný koláč, ktorý spája jemné nadýchané cesto so šťavnatými kúskami ovocia. Pre mnohých z nás je vôňa čerstvo upečenej bublaniny spomienkou na detstvo, keď ju piekla babička a podávala ešte teplú, posypanú cukrom.

V tomto článku ti ukážem, ako pripraviť najlepšiu jahodovú bublaninu v dvoch verziách – klasickú piškótovú bublaninu s jahodami a jemnú jahodovú bublaninu s tvarohom. Dozvieš sa, ako zabrániť tomu, aby ovocie kleslo na dno, ako dosiahnuť vláčne cesto a aké drobné triky používajú skúsení cukrári.

Prečo je táto jahodová bublanina najlepšia

Tajomstvo dobrej bublaniny nie je len v recepte, ale aj v kvalite surovín a technike prípravy. Pre najlepšiu jahodovú bublaninu používaj vždy čerstvé, sladké jahody – tie mrazené môžeš použiť v zime, ale je dobré ich pred pečením aspoň čiastočne rozmraziť a osušiť.

Dôležitá je aj konzistencia cesta. Ak chceš, aby bublanina s jahodami bola nadýchaná, vajcia šľahaj dostatočne dlho a pridávaj múku opatrne, aby sa zachytil vzduch. V prípade piškótovej bublaniny s jahodami je práve tento krok kľúčový.

A pre milovníkov krémových koláčov máme variant s tvarohom – jahodová bublanina s tvarohom má jemnú štruktúru a lahodnú chuť, ktorá sa hodí na slávnostnejšie príležitosti.

Recept – Klasická piškótová bublanina s jahodami

Ingrediencie (na plech 30 × 40 cm):

  • 4 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 350 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • cca 400 g čerstvých jahôd

Postup:

  1. Rúru predhrej na 180 °C. Plech vymasti a vysyp múkou alebo použi papier na pečenie.
  2. Vajcia vyšľahaj s cukrom a vanilkovým cukrom do hustej peny.
  3. Pridaj olej a mlieko, premiešaj na nízkych otáčkach.
  4. Múku zmiešaj s práškom do pečiva a postupne ju primiešavaj k vaječnej zmesi.
  5. Cesto nalej na plech a navrch poukladaj jahody rozkrojené na polovice.
  6. Peč 30–35 minút, kým nie je povrch zlatistý a špajdla po zapichnutí suchá.

Tip: Jahody môžeš pred pečením jemne obaliť v múke – zabránia tak klesaniu na dno a bublanina s jahodami bude mať krásne rozložené ovocie.

bublanina s jahodami

Recept – Jahodová bublanina s tvarohom

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleja
  • 250 ml mlieka
  • 350 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • cca 400 g jahôd

Postup:

  1. Priprav si základné cesto rovnakým spôsobom ako pri piškótovej bublanine.
  2. Tvaroh vymiešaj s práškovým a vanilkovým cukrom do hladka.
  3. Na plech nalej polovicu cesta, potom nanes tvarohovú vrstvu, navrch pridaj zvyšok cesta.
  4. Poukladaj jahody a jemne ich zatlač do cesta.
  5. Peč pri 180 °C približne 35–40 minút.

Tip: Pri pečení s tvarohom sleduj čas – ak ho prepečieš, tvaroh môže vyschnúť. Prípadne posledných 10 minút peč pod alobalom.

Tipy a triky cukrárov

  • Aby jahody neklesli na dno: obal ich v múke alebo strúhanke.
  • Nadýchané cesto: šľahaj vajcia s cukrom aspoň 7 minút a používaj izbovú teplotu surovín.
  • Experimentuj: okrem jahôd môžeš použiť čučoriedky, maliny či marhule.
  • Bez lepku: nahraď múku bezlepkovou zmesou a pridaj trochu kukuričného škrobu pre lepšiu konzistenciu.

Servírovanie a skladovanie

Najlepšie chutí čerstvá, ešte jemne teplá, posypaná práškovým cukrom. K šálke kávy alebo čaju je najlepšia jahodová bublanina perfektnou voľbou na víkendové popoludnie.

Ak ju chceš uchovať vláčnu, zabaľ ju do potravinovej fólie alebo ulož do uzatvárateľnej nádoby. V chladničke vydrží aj 3 dni, no pred podávaním ju nechaj zohriať na izbovú teplotu.

Či už sa rozhodneš pre klasickú piškótovú bublaninu s jahodami, alebo jemnú jahodovú bublaninu s tvarohom, oba recepty ti zaručia chutný, vláčny a voňavý koláč, ktorý poteší rodinu aj návštevu. Neboj sa pridať svoj vlastný kreatívny dotyk – možno trochu citrónovej kôry do cesta alebo škoricu na tvaroh.

A čo ty? Pečieš radšej bublaninu s jahodami len s cestom, alebo máš rád krémovú verziu s tvarohom? Podeľ sa o svoj tip v komentároch!

Podobné články

Zanechajte komentár