Leto je obdobím, keď záhrady a trhy prekypujú sladkými, voňavými jahodami. A práve vtedy prichádza na scénu dezert, ktorý poznáme už celé generácie – jahodová bublanina. Je to jednoduchý, no pritom neodolateľný koláč, ktorý spája jemné nadýchané cesto so šťavnatými kúskami ovocia. Pre mnohých z nás je vôňa čerstvo upečenej bublaniny spomienkou na detstvo, keď ju piekla babička a podávala ešte teplú, posypanú cukrom.
V tomto článku ti ukážem, ako pripraviť najlepšiu jahodovú bublaninu v dvoch verziách – klasickú piškótovú bublaninu s jahodami a jemnú jahodovú bublaninu s tvarohom. Dozvieš sa, ako zabrániť tomu, aby ovocie kleslo na dno, ako dosiahnuť vláčne cesto a aké drobné triky používajú skúsení cukrári.
Prečo je táto jahodová bublanina najlepšia
Tajomstvo dobrej bublaniny nie je len v recepte, ale aj v kvalite surovín a technike prípravy. Pre najlepšiu jahodovú bublaninu používaj vždy čerstvé, sladké jahody – tie mrazené môžeš použiť v zime, ale je dobré ich pred pečením aspoň čiastočne rozmraziť a osušiť.
Dôležitá je aj konzistencia cesta. Ak chceš, aby bublanina s jahodami bola nadýchaná, vajcia šľahaj dostatočne dlho a pridávaj múku opatrne, aby sa zachytil vzduch. V prípade piškótovej bublaniny s jahodami je práve tento krok kľúčový.
A pre milovníkov krémových koláčov máme variant s tvarohom – jahodová bublanina s tvarohom má jemnú štruktúru a lahodnú chuť, ktorá sa hodí na slávnostnejšie príležitosti.
Recept – Klasická piškótová bublanina s jahodami
Ingrediencie (na plech 30 × 40 cm):
- 4 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 350 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- cca 400 g čerstvých jahôd
Postup:
- Rúru predhrej na 180 °C. Plech vymasti a vysyp múkou alebo použi papier na pečenie.
- Vajcia vyšľahaj s cukrom a vanilkovým cukrom do hustej peny.
- Pridaj olej a mlieko, premiešaj na nízkych otáčkach.
- Múku zmiešaj s práškom do pečiva a postupne ju primiešavaj k vaječnej zmesi.
- Cesto nalej na plech a navrch poukladaj jahody rozkrojené na polovice.
- Peč 30–35 minút, kým nie je povrch zlatistý a špajdla po zapichnutí suchá.
Tip: Jahody môžeš pred pečením jemne obaliť v múke – zabránia tak klesaniu na dno a bublanina s jahodami bude mať krásne rozložené ovocie.
Recept – Jahodová bublanina s tvarohom
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 180 g cukru
- 100 ml oleja
- 250 ml mlieka
- 350 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 500 g jemného tvarohu
- 2 PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- cca 400 g jahôd
Postup:
- Priprav si základné cesto rovnakým spôsobom ako pri piškótovej bublanine.
- Tvaroh vymiešaj s práškovým a vanilkovým cukrom do hladka.
- Na plech nalej polovicu cesta, potom nanes tvarohovú vrstvu, navrch pridaj zvyšok cesta.
- Poukladaj jahody a jemne ich zatlač do cesta.
- Peč pri 180 °C približne 35–40 minút.
Tip: Pri pečení s tvarohom sleduj čas – ak ho prepečieš, tvaroh môže vyschnúť. Prípadne posledných 10 minút peč pod alobalom.
Tipy a triky cukrárov
- Aby jahody neklesli na dno: obal ich v múke alebo strúhanke.
- Nadýchané cesto: šľahaj vajcia s cukrom aspoň 7 minút a používaj izbovú teplotu surovín.
- Experimentuj: okrem jahôd môžeš použiť čučoriedky, maliny či marhule.
- Bez lepku: nahraď múku bezlepkovou zmesou a pridaj trochu kukuričného škrobu pre lepšiu konzistenciu.
Servírovanie a skladovanie
Najlepšie chutí čerstvá, ešte jemne teplá, posypaná práškovým cukrom. K šálke kávy alebo čaju je najlepšia jahodová bublanina perfektnou voľbou na víkendové popoludnie.
Ak ju chceš uchovať vláčnu, zabaľ ju do potravinovej fólie alebo ulož do uzatvárateľnej nádoby. V chladničke vydrží aj 3 dni, no pred podávaním ju nechaj zohriať na izbovú teplotu.
Či už sa rozhodneš pre klasickú piškótovú bublaninu s jahodami, alebo jemnú jahodovú bublaninu s tvarohom, oba recepty ti zaručia chutný, vláčny a voňavý koláč, ktorý poteší rodinu aj návštevu. Neboj sa pridať svoj vlastný kreatívny dotyk – možno trochu citrónovej kôry do cesta alebo škoricu na tvaroh.
A čo ty? Pečieš radšej bublaninu s jahodami len s cestom, alebo máš rád krémovú verziu s tvarohom? Podeľ sa o svoj tip v komentároch!