Najlepšia marhuľová bublanina s tvarohom: recept na letnú pochúťku

by Redakcia
37 views

Letné dni si pýtajú svieže a ovocné dezerty, ktoré potešia nielen chuťové poháriky, ale aj oko. Marhuľová bublanina patrí medzi tie najobľúbenejšie – jej sladkokyslá chuť a jemná vôňa marhúľ dokáže vyčarovať úsmev každému. Ak hľadáte dezert, ktorý je jednoduchý na prípravu, no zároveň výnimočný svojou chuťou, marhuľová bublanina s tvarohom je tou správnou voľbou. Tvaroh dodá koláču vláčnosť a jemnosť, vďaka čomu je to pre mnohých najlepšia marhuľová bublanina, akú kedy ochutnali.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 3 vajcia
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • Štipka soli

Na tvarohovú náplň:

  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor

Ovocie:

  • 500 g zrelých marhúľ (ideálne sladkých a šťavnatých)

Postup prípravy

1. Príprava cesta

V miske vyšľaháme vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny. Postupne pridávame olej a mlieko, aby sa ingrediencie krásne spojili. V druhej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli, a následne ju po častiach zapracujeme do vaječnej zmesi. Cesto by malo byť hladké a bez hrudiek.

2. Príprava tvarohovej náplne

V samostatnej miske zmiešame tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme vajce a vyšľaháme do krémovej konzistencie. Tvarohová vrstva je tajomstvom toho, prečo je marhuľová bublanina s tvarohom taká šťavnatá a obľúbená.

3. Ukladanie marhúľ

Marhule umyjeme, prekrojíme na polovice a odstránime kôstky. Ak sú marhule kyslejšie, môžeme ich jemne posypať cukrom, aby sa pri pečení krásne skaramelizovali.

4. Pečenie

Plech (približne 30 × 40 cm) vyložíme papierom na pečenie a vlejeme do neho polovicu cesta. Na cesto rovnomerne rozotrieme tvarohovú náplň, navrch nalejeme zvyšok cesta a poukladáme marhule reznou stranou hore. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 35–40 minút, alebo kým povrch chytí zlatistú farbu.

najlepsia marhulova bublanina

Tipy a triky

  • Výber marhúľ: Na túto bublaninu sa hodia zrelé a mäkké marhule, ktoré sú prirodzene sladké. Ak máte marhule zo záhrady, vyberte tie najvoňavejšie.
  • Náhrady mimo sezóny: Ak nie je sezóna marhúľ, môžete použiť kompótové marhule – pred použitím ich nechajte dobre odkvapkať.
  • Ako zachovať vláčnosť: Koláč uchovávajte v uzatvorenej nádobe pri izbovej teplote maximálne 2 dni, alebo ho vložte do chladničky, kde vydrží aj 4 dni.
  • Servírovanie: Skvelo chutí posypaná práškovým cukrom, s kopčekom šľahačky alebo s vanilkovou zmrzlinou.
  • Vylepšenie: Pre jemne orieškovú chuť môžete do cesta pridať mleté mandle alebo orechy.

Ak hľadáte dezert, ktorý spája jednoduchosť prípravy, bohatú chuť a krásny vzhľad, marhuľová bublanina s tvarohom je tou správnou voľbou. Sladké marhule, nadýchané cesto a jemná tvarohová vrstva robia z tohto koláča skutočnú pochúťku. Niet divu, že mnohí ho považujú za najlepšiu marhuľovú bublaninu, ktorú si môžete pripraviť doma. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa sami – možno sa stane vaším rodinným favoritom.

Podobné články

Zanechajte komentár