Physalis (machovka čerešňová) – exotické ovocie plné vitamínov a zdravia, ktoré si môžete vypestovať aj doma

by Martin Hrivňák
68 views
2.7
(3)

Physalis, známy aj ako machovka čerešňová, patrí medzi exotické ovocie, ktoré si získava čoraz väčšiu obľubu aj u slovenských pestovateľov a milovníkov zdravej výživy. Jeho drobné oranžové plody ukryté v papierovom „lampášiku“ nie sú len esteticky zaujímavé, ale aj mimoriadne bohaté na vitamíny a antioxidanty. V nasledujúcom článku sa dozviete, ako jesť physalis, aké má účinky na zdravie, ako prebieha pestovanie machovky čerešňovej, a tiež prečo môže v niektorých prípadoch dôjsť k otrave z physalisu.

🟠 Čo je physalis (machovka čerešňová) a odkiaľ pochádza

Physalis (latinsky Physalis peruviana) je tropická rastlina pôvodom z Južnej Ameriky, najmä z Peru a Kolumbie. V našich podmienkach sa pestuje ako jednoročná rastlina, hoci vo svojej domovine rastie ako trvalka. Plody physalisu majú tvar malých guľatých bobúľ a sú ukryté v suchom, papierovitom kalichu pripomínajúcom lampášik.

Machovka čerešňová patrí do čeľade ľuľkovitých, teda rovnakej rodiny ako rajčiny či paprika. Niektoré jej druhy sa pestujú ako okrasné rastliny, no jedlá machovka sa využíva najmä v kuchyni a v tradičnej medicíne.

Zloženie a účinky physalis na zdravie

Plody physalisu sú bohaté na vitamín C, vitamín A, vitamíny skupiny B, ako aj na železo, draslík a fosfor. Ich pravidelná konzumácia podporuje imunitný systém, zlepšuje trávenie a pomáha pri detoxikácii organizmu.

Silná imunita a ochrana pred chorobami

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov physalis pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom. Práve preto je ideálny v období zvýšeného výskytu chrípky a prechladnutí.

Podpora trávenia a zdravého metabolizmu

Machovka čerešňová obsahuje vlákninu, ktorá pomáha pri trávení a zlepšuje funkciu čriev. Okrem toho pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje správne fungovanie pečene.

Zdravá pokožka a zrak

Vitamín A obsiahnutý v physalise priaznivo vplýva na zrak a pokožku. Beta-karotén pomáha chrániť bunky pred poškodením UV žiarením a spomaľuje proces starnutia.

Ako jesť physalis – surový, sušený či spracovaný

Mnohí ľudia sa pýtajú, ako jesť physalis, keď ho vidia prvýkrát. Jeho zvláštny vzhľad môže pôsobiť exoticky, no v skutočnosti ide o jednoduché a veľmi chutné ovocie.

Ako jesť physalis čerstvý

Najlepšie chutí čerstvý – jednoducho odstráňte suchý kalich a plod umyte. Má jemne kyslastú, osviežujúcu chuť, ktorá pripomína kombináciu ananásu, marhule a citrusov. Physalis môžete pridať do ovocného šalátu, dezertov alebo si ho vychutnať samostatne ako zdravý snack.

Sušený physalis a ďalšie spôsoby spracovania

Ak chcete physalis skladovať dlhšie, môžete ho vysušiť podobne ako hrozienka. Sušený physalis sa hodí do müsli, pečiva alebo ako súčasť domácej zmesi „trail mix“. Výborný je aj vo forme džemu, kompótu či chutney.

Physalis ako dekorácia aj pochúťka

V reštauráciách sa často používa na ozdobenie dezertov – jeho zlatistý plod s rozprestretým kalichom pôsobí elegantne a exoticky. Okrem estetickej funkcie dodáva dezertom aj sviežu chuť a jemnú arómu.

physalis otrava

Machovka čerešňová – pestovanie doma aj na záhrade

Mnohí záhradkári dnes skúšajú pestovanie machovky čerešňovej, pretože ide o nenáročnú rastlinu, ktorú možno pestovať v kvetináči aj priamo v záhone.

Podmienky na pestovanie

Physalis potrebuje teplé a slnečné miesto s priepustnou, humóznou pôdou. Dobre znáša sucho, ale počas kvitnutia a tvorby plodov mu prospieva pravidelná zálievka. Rastlinu môžete pestovať aj v skleníku alebo na balkóne.

Pestovanie machovky čerešňovej zo semien

Vysieva sa v marci až apríli do kvetináčov alebo pareniska. Po vyklíčení sa mladé rastlinky presádzajú do väčších nádob. Von ich možno vysadiť až po posledných mrazoch, teda koncom mája.

Starostlivosť počas rastu

Rastlina rastie rýchlo a môže dosiahnuť výšku až 1 meter. Vyžaduje oporu a občasné zaštipovanie výhonkov, aby mala dostatok energie na tvorbu plodov. Hnojenie nie je nutné, no organické hnojivo podporí bohatú úrodu.

Zber a skladovanie plodov

Plody sa zbierajú, keď kalich zhnedne a zaschne – to je znak, že physalis je zrelý. Ak sú plody ešte zelené, nechajte ich dozrieť pri izbovej teplote. V suchom a chladnom prostredí vydržia niekoľko týždňov.

Physalis a možné riziká – otrava z physalisu

Aj keď je physalis považovaný za zdravé ovocie, treba vedieť, že nie všetky jeho časti sú jedlé. Otrava z physalisu síce nie je bežná, no môže nastať, ak sa konzumujú nezrelé plody alebo listy rastliny.

Prečo môže dôjsť k otrave z physalisu

Nezrelé plody obsahujú látky podobné solanínu – rovnakej toxickej látke, ktorá sa nachádza v zelených zemiakoch. Ich konzumácia môže spôsobiť nevoľnosť, bolesť brucha, vracanie či závraty.

Ako predísť problémom

Konzumujte len zrelé plody, ktoré sú oranžové až zlatisté a úplne obalené suchým kalichom. Nikdy nejedzte listy ani stopky rastliny – tie nie sú určené na konzumáciu. Ak pestujete machovku doma, naučte deti rozpoznávať jedlé plody od nezrelých.

Ako skladovať physalis bezpečne

Physalis skladujte na suchom a vzdušnom mieste. V chladničke by sa mohla zvýšiť vlhkosť a plody by začali plesnivieť. V papierovom obale vydržia aj niekoľko týždňov, pričom si zachovajú svoju chuť a výživové hodnoty.

Prečo zaradiť physalis do jedálnička

Machovka čerešňová je výborným doplnkom zdravej výživy. Je nízkokalorická, obsahuje veľa vlákniny, vitamínov a antioxidantov. Pomáha telu bojovať proti únave, posilňuje imunitu a podporuje regeneráciu po chorobách či športovej záťaži.

Navyše, pestovanie machovky čerešňovej je jednoduché aj pre začiatočníkov – stačí teplé miesto, slnko a trochu trpezlivosti.

Zhrnutie a zaujímavosti na záver

Physalis je nielen chutné a zdravé ovocie, ale aj zaujímavá rastlina, ktorá ozdobí každú záhradu. Ak hľadáte niečo nové, čo spestrí váš jedálniček, rozhodne stojí za vyskúšanie.

Pamätajte, že ako jesť physalis – vždy zrelý, čistý a v rozumnom množstve. Vďaka tomu sa vyhnete nepríjemnostiam ako otrava z physalisu a využijete jeho plný zdravotný potenciál.

A ak máte radi netradičné rastliny, skúste si machovku čerešňovú vypestovať aj vy – odmení vás chutnými plodmi, ktoré potešia oči aj telo.

🟢 Tip na záver:
Physalis sa dá pestovať aj ako izbová rastlina v kvetináči – ak jej doprajete dostatok svetla, môžete si dopriať vlastné „zlaté bobule zdravia“ počas celej sezóny.

Ako sa Vám páčil tento článok?

Priemerné hodnotenie: 2.7 / 5. Počet hodnotení: 3

Článok zatiaľ nemá hodnotenie, pridajte prvé hodnotenie

Podobné články

Zanechajte komentár