Hrušky patria medzi najvoňavejšie a najsladšie ovocie, ktoré nám prináša koniec leta a začiatok jesene. Mnohí si ich radi vychutnávame čerstvé, no ich chuť vynikne aj v podobe domáceho džemu. Voňavý hruškový džem je nielen lahodnou pochúťkou na pečivo, ale aj skvelým pomocníkom pri príprave koláčov, palaciniek či sladkých omáčok.
Domáci hruškový džem si zachováva prirodzenú sladkosť a arómu ovocia, pričom sa dá pripraviť podľa chuti – jemný a krémový alebo s kúskami ovocia. Ak dávate prednosť hustejšej a výraznejšej verzii, môžete z toho istého základu pripraviť aj tradičný hruškový lekvár, ktorý je ideálny do kysnutých koláčov či buchiet.
Potrebné suroviny
Na približne 5–6 pohárov džemu budete potrebovať:
- 2,5 kg zrelých hrušiek (ideálne sladšie odrody ako Williams alebo Konferencia)
- 800 g kryštálového cukru (množstvo upravte podľa sladkosti ovocia)
- šťava z 1 väčšieho citróna
- 1 balíček želírovacieho prípravku (napr. Gelfix) – voliteľné
- koreniny podľa chuti: mletá škorica, klinčeky, vanilkový lusk alebo badián
Postup prípravy krok za krokom
- Výber a príprava hrušiek
Vyberte si zrelé, ale nie prezreté hrušky. Čím sladšie ovocie, tým menej cukru budete potrebovať. Hrušky umyte, ošúpte a odstráňte jadrovníky. Nakrájajte ich na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie uvarili. - Predvarenie ovocia
Hrušky vložte do hrnca s hrubým dnom a pridajte asi 200 ml vody, aby sa nepripálili. Varíme na strednom plameni, kým nezmäknú – približne 15–20 minút. Počas varenia občas premiešajte. - Rozmixovanie alebo ponechanie kúskov
Ak chcete jemný voňavý hruškový džem, použite tyčový mixér a ovocie rozmixujte dohladka. Milovníci kúskov ovocia môžu časť hrušiek nechať nerozmixovanú a vmiešať ich späť do zmesi. - Dochutenie a zahustenie
Do rozvarených hrušiek pridajte cukor, citrónovú šťavu a koreniny podľa chuti. Citrón pomôže nielen chuti, ale aj trvanlivosti. Ak používate želírovací prípravok, pridajte ho podľa návodu. Varíme ďalších 10–15 minút, kým džem nezačne hustnúť. - Tip na hruškový lekvár
Ak chcete získať hruškový lekvár, nechajte zmes variť dlhšie, aby sa viac odparila voda. Lekvár by mal mať hustú a mazľavú konzistenciu, ideálnu na potieranie koláčov alebo do pečenia. - Test hustoty
Kvapnite trochu džemu na studený tanierik – ak nesteká, je hotový. Ak je ešte riedky, varte pár minút navyše. - Plnenie do pohárov a skladovanie
Horúci džem nalejte do čistých, sterilizovaných pohárov, dobre uzavrite a obráťte hore dnom na 5 minút. Poháre nechajte úplne vychladnúť a uskladnite na chladnom a tmavom mieste.
Tipy a varianty receptu
- Džem s kúskami ovocia – časť hrušiek rozvarte a časť pridajte až ku koncu varenia, aby ste získali príjemnú štruktúru.
- Aromatické koreniny – skúste pridať škoricu, klinčeky alebo vanilku. Vytvoríte tak naozaj voňavý hruškový džem.
- Zdravšia verzia – namiesto cukru použite med, trstinový cukor alebo stéviu (v tomto prípade odporúčame pridať želírovací prípravok).
- Prepojenie chutí – hrušky výborne ladia s jablkami alebo marhuľami, takže si môžete vytvoriť vlastný ovocný mix.
Skladovanie a trvanlivosť
Správne pripravený a uzavretý hruškový džem vydrží v komore aj rok. Po otvorení ho skladujte v chladničke a spotrebujte do 2–3 týždňov. Hruškový lekvár má podobnú trvanlivosť, no vďaka hustejšej konzistencii býva ešte o niečo odolnejší voči skazeniu. Dôležité je, aby poháre boli dôkladne sterilizované a džem dobre zavarený.
Príprava domáceho džemu nie je náročná a odmenou vám bude plná špajza vôní a chutí, ktoré si môžete užívať aj počas zimných dní. Voňavý hruškový džem je nielen sladkou spomienkou na leto, ale aj praktickým pomocníkom v kuchyni. Ak si potrpíte na hustejšiu konzistenciu, nebojte sa pripraviť aj hruškový lekvár. Tak či onak, domáce spracovanie hrušiek je zárukou kvality, chuti a radosti z vlastnoručne vyrobených dobrôt.