Voňavý hruškový džem: Tradičný recept na sladký poklad z jesene

by Redakcia
21 views

Hrušky patria medzi najvoňavejšie a najsladšie ovocie, ktoré nám prináša koniec leta a začiatok jesene. Mnohí si ich radi vychutnávame čerstvé, no ich chuť vynikne aj v podobe domáceho džemu. Voňavý hruškový džem je nielen lahodnou pochúťkou na pečivo, ale aj skvelým pomocníkom pri príprave koláčov, palaciniek či sladkých omáčok.

Domáci hruškový džem si zachováva prirodzenú sladkosť a arómu ovocia, pričom sa dá pripraviť podľa chuti – jemný a krémový alebo s kúskami ovocia. Ak dávate prednosť hustejšej a výraznejšej verzii, môžete z toho istého základu pripraviť aj tradičný hruškový lekvár, ktorý je ideálny do kysnutých koláčov či buchiet.

Potrebné suroviny

Na približne 5–6 pohárov džemu budete potrebovať:

  • 2,5 kg zrelých hrušiek (ideálne sladšie odrody ako Williams alebo Konferencia)
  • 800 g kryštálového cukru (množstvo upravte podľa sladkosti ovocia)
  • šťava z 1 väčšieho citróna
  • 1 balíček želírovacieho prípravku (napr. Gelfix) – voliteľné
  • koreniny podľa chuti: mletá škorica, klinčeky, vanilkový lusk alebo badián

Postup prípravy krok za krokom

  1. Výber a príprava hrušiek
    Vyberte si zrelé, ale nie prezreté hrušky. Čím sladšie ovocie, tým menej cukru budete potrebovať. Hrušky umyte, ošúpte a odstráňte jadrovníky. Nakrájajte ich na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie uvarili.
  2. Predvarenie ovocia
    Hrušky vložte do hrnca s hrubým dnom a pridajte asi 200 ml vody, aby sa nepripálili. Varíme na strednom plameni, kým nezmäknú – približne 15–20 minút. Počas varenia občas premiešajte.
  3. Rozmixovanie alebo ponechanie kúskov
    Ak chcete jemný voňavý hruškový džem, použite tyčový mixér a ovocie rozmixujte dohladka. Milovníci kúskov ovocia môžu časť hrušiek nechať nerozmixovanú a vmiešať ich späť do zmesi.
  4. Dochutenie a zahustenie
    Do rozvarených hrušiek pridajte cukor, citrónovú šťavu a koreniny podľa chuti. Citrón pomôže nielen chuti, ale aj trvanlivosti. Ak používate želírovací prípravok, pridajte ho podľa návodu. Varíme ďalších 10–15 minút, kým džem nezačne hustnúť.
  5. Tip na hruškový lekvár
    Ak chcete získať hruškový lekvár, nechajte zmes variť dlhšie, aby sa viac odparila voda. Lekvár by mal mať hustú a mazľavú konzistenciu, ideálnu na potieranie koláčov alebo do pečenia.
  6. Test hustoty
    Kvapnite trochu džemu na studený tanierik – ak nesteká, je hotový. Ak je ešte riedky, varte pár minút navyše.
  7. Plnenie do pohárov a skladovanie
    Horúci džem nalejte do čistých, sterilizovaných pohárov, dobre uzavrite a obráťte hore dnom na 5 minút. Poháre nechajte úplne vychladnúť a uskladnite na chladnom a tmavom mieste.

hruškový lekvár

Tipy a varianty receptu

  • Džem s kúskami ovocia – časť hrušiek rozvarte a časť pridajte až ku koncu varenia, aby ste získali príjemnú štruktúru.
  • Aromatické koreniny – skúste pridať škoricu, klinčeky alebo vanilku. Vytvoríte tak naozaj voňavý hruškový džem.
  • Zdravšia verzia – namiesto cukru použite med, trstinový cukor alebo stéviu (v tomto prípade odporúčame pridať želírovací prípravok).
  • Prepojenie chutí – hrušky výborne ladia s jablkami alebo marhuľami, takže si môžete vytvoriť vlastný ovocný mix.

Skladovanie a trvanlivosť

Správne pripravený a uzavretý hruškový džem vydrží v komore aj rok. Po otvorení ho skladujte v chladničke a spotrebujte do 2–3 týždňov. Hruškový lekvár má podobnú trvanlivosť, no vďaka hustejšej konzistencii býva ešte o niečo odolnejší voči skazeniu. Dôležité je, aby poháre boli dôkladne sterilizované a džem dobre zavarený.

 

Príprava domáceho džemu nie je náročná a odmenou vám bude plná špajza vôní a chutí, ktoré si môžete užívať aj počas zimných dní. Voňavý hruškový džem je nielen sladkou spomienkou na leto, ale aj praktickým pomocníkom v kuchyni. Ak si potrpíte na hustejšiu konzistenciu, nebojte sa pripraviť aj hruškový lekvár. Tak či onak, domáce spracovanie hrušiek je zárukou kvality, chuti a radosti z vlastnoručne vyrobených dobrôt.

Podobné články

Zanechajte komentár