10 kg bielej hlávkovej kapusty Kapustu najskôr očistite od vrchných listov a rozkrojte na štvrtiny. Odstráňte tvrdý hlúb a kapustu nakrájajte na tenké rezance – ideálne pomocou krájača na kapustu. Krájajte rovnomerne, aby sa kapusta počas kvasenia rovnomerne prešla soľou. Nakrájanú kapustu presypte do veľkej misy alebo kadi a postupne ju soľte. Odporúčané množstvo soli je približne 20 g na 1 kg kapusty. Po každej vrstve kapusty ju dôkladne premiešajte a rukami pretlačte – až kým sa nezačne uvoľňovať šťava. Pridajte aj rascu, nastrúhanú mrkvu a jablká, ktoré jej dodajú jemnú sladkosť a krásnu farbu. Na dno keramickej nádoby, kameninového súdka alebo veľkého skleneného pohára položte list chrenu alebo bobkový list. Postupne vkladajte premiešanú kapustu a každú vrstvu dôkladne utlačte – buď rukou, alebo dreveným tĺčikom. Cieľom je vytlačiť všetok vzduch, aby kapusta bola úplne ponorená v šťave. Ak je kapusta suchšia a šťava sa netvorí, môžete pridať malý pohár vody s rozpustenou soľou (1 ČL soli na 250 ml vody). Keď máte kapustu v nádobe, zaťažte ju – napríklad čistým kameňom, pohárom s vodou alebo špeciálnym závažím na kvasenie. Nádobu prikryte čistou utierkou alebo viečkom (nie úplne hermeticky, aby mohol unikať plyn). Kyslá kapusta patrí k najobľúbenejším a najzdravším zimným potravinám, ktoré sa v slovenských domácnostiach pripravujú už celé generácie. Okrem vynikajúcej chuti je aj výnimočne prospešná pre zdravie – posilňuje imunitu, trávenie a dodáva telu množstvo vitamínov. Ak aj vy chcete vedieť, ako pripraviť domácu kyslú kapustu, prinášame vám overený recept na kyslú kapustu, ktorý zvládne úplne každý. Proces kvasenia trvá približne 3–4 týždne. Počas prvých 2–3 dní sa kapusta rozkvasí – objavia sa malé bublinky a mierne kyslý zápach, čo je úplne prirodzené. Nádobu uchovávajte pri teplote okolo 18–20 °C. Po uplynutí tohto obdobia ju môžete preniesť do chladnej pivnice (okolo 8–10 °C), kde sa proces spomalí a domáca kyslá kapusta získa svoju typickú chuť. Počas kvasenia pravidelne kontrolujte, či je kapusta stále ponorená v šťave. Ak sa na povrchu objaví pena, jemne ju odstráňte čistou lyžicou. Po ukončení kvasenia môžete kapustu rozložiť do menších zaváracích pohárov. Každý pohár naplňte až po okraj, zalejte kapustovou šťavou a dobre uzavrite. Takto pripravená domáca kyslá kapusta vydrží v chladničke alebo pivnici aj niekoľko mesiacov. Tip: Ak ju chcete uchovať ešte dlhšie, môžete ju sterilizovať pri 80 °C približne 10 minút. Najlepšia kyslá kapusta nie je len o soli a kapuste. Tradičné gazdinky pridávajú rôzne prísady podľa regiónu: niekde dávajú na spodok kapusty kôpor, inde brusnice, ríbezle alebo plátky chrenu. Niektoré rodiny prisahajú na jablká, ktoré kapustu príjemne zjemnia a dodajú jej špecifickú arómu. Ak máte radi výraznejšiu chuť, skúste pridať trochu kmínu či bobkový list. Ak preferujete jemnejšiu, menej slanú chuť, stačí znížiť množstvo soli na 15 g na kilogram. Kyslá kapusta je bohatá na vitamín C, ktorý podporuje imunitu počas zimy. Okrem toho obsahuje probiotiká, ktoré zlepšujú črevnú mikroflóru a tým aj celkovú odolnosť organizmu. Fermentovaná kapusta pôsobí ako prirodzený detox – pomáha odstraňovať škodliviny z tela, zlepšuje trávenie a podporuje vstrebávanie živín. Pre tých, ktorí sledujú zdravú výživu, je výhodou, že kyslá kapusta má veľmi nízku kalorickú hodnotu. Je vhodná do redukčných diét, no zároveň zasýti. Ak sa vám stane, že kapusta je priveľmi slaná, môžete ju pred konzumáciou jednoducho preplákať studenou vodou. Kyslá kapusta je mimoriadne univerzálna. Môžete ju podávať ako prílohu k mäsu, pridať do kapustnice, segedínskeho guláša, kapustových fliačkov alebo z nej pripraviť šťavnaté kapustové placky. Skvelá je aj ako základ do šalátov s jablkom a cibuľou. Domáca príprava kyslej kapusty nie je vôbec zložitá, chce to len trpezlivosť a čistotu pri práci. Výsledkom je však najlepšia kyslá kapusta, akú v obchode nenájdete – plná chuti, vitamínov a spomienok na tradičné domáce recepty. Ak hľadáte recept, ktorý sa oplatí zaradiť do zimného repertoáru, tento recept na kyslú kapustu vás určite nesklame. Vyskúšajte ho a presvedčte sa, že aj v dnešnej dobe má poctivé domáce kvasenie svoje nezameniteľné čaro. 💡 Tip na záver: Kyslá kapusta chutí najlepšie po niekoľkých týždňoch od naloženia – vtedy má ideálnu rovnováhu medzi kyslosťou, chrumkavosťou a arómou. Užite si ju s domácou klobásou, zemiakmi alebo ako súčasť tradičnej kapustnice počas sviatkov.
Ingrediencie
180–200 g soli (ideálne morskej, bez jódu)
2 PL celej rasce
2–3 jablká (na jemne sladkastú chuť)
1 menšia mrkva (voliteľne, pre farbu)
1–2 listy chrenu alebo pár plátkov na spodok nádoby
bobkový list, nové korenie (voliteľne)Postup
Postup prípravy – recept na kyslú kapustu krok za krokom
1. Príprava kapusty
2. Solenie a miešanie
3. Ukladanie do nádoby
4. Zatlačenie a prekrytie
Poznámky
🥬 Ako prebieha kvasenie kapusty
Ako naložiť kyslú kapustu do pohárov
Ako pripraviť najlepšiu kyslú kapustu
Tajomstvá starej mamy
Chuťové variácie
Zdravotné účinky kyslej kapusty
Posilnenie imunity
Podpora trávenia a detoxikácia
Nízky obsah kalórií
Najčastejšie chyby pri príprave kyslej kapusty
Ako využiť kyslú kapustu v kuchyni
Domáca kyslá kapusta – chuť tradície a zdravia
4,3K

