Tajný recept mojej starej mamy: Sterilizovaný uhorkový šalát s paprikou, ktorý zmizne z pivnice ako prvý!

by Redakcia
50 views

Vôňa detstva v každej pohári

Nie je nič krajšie, ako keď v zimných mesiacoch otvoríte pohár zaváraného šalátu a zacítiť tú typickú vôňu leta. Sterilizovaný uhorkový šalát s paprikou je klasikou našich kuchýň, ktorú si mnohí pamätajú z detstva. Kombinácia chrumkavých uhoriek, šťavnatej papriky a jemne pikantného nálevu vytvára dokonalý chuťový zážitok. Tento šalát nie je len chutný, ale aj praktický – vydrží mesiace a je ideálny ako príloha k mäsu, k chlebu s masťou alebo len tak na osvieženie taniera.

Sterilizovaný uhorkový šalát má v slovenskej domácnosti pevné miesto. Je lacný, ľahký na prípravu a mimoriadne variabilný. Dnes sa spolu pozrieme na osvedčený recept na sterilizovaný uhorkový šalát s paprikou, no nezabudneme ani na obľúbené varianty – ako napríklad sterilizovaný uhorkový šalát s cesnakom, uhorkový šalát s paprikou a cibuľou alebo dokonca menej známy, no veľmi chutný švédsky uhorkový šalát.

Suroviny na sterilizovaný uhorkový šalát s paprikou

Na približne 5–6 litrových pohárov budete potrebovať:

  • 1 kg uhoriek (najlepšie mladé, pevné, bez mäkkých škvŕn)
  • 0,5 kg červenej papriky (možno kombinovať s bielou alebo zelenou)
  • 1–2 stredne veľké cibule
  • 3–5 strúčikov cesnaku (pre variant sterilizovaný uhorkový šalát s cesnakom)
  • 200 ml octu (8 %)
  • 200 ml vody
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 PL soli (bez jódu)
  • 10 ks celého čierneho korenia
  • 1 ČL horčičných semienok (voliteľné)
  • 2 bobkové listy (voliteľné)
  • Kôpor (voliteľne čerstvý alebo sušený – najmä pre fanúšikov švédskeho uhorkového šalátu)

Tento základný recept možno ľahko upraviť podľa chuti – či už pridaním chilli, karotky alebo zelených paradajok. Pre milovníkov klasiky odporúčame verziu uhorkový šalát s paprikou a cibuľou, kde vynikne jednoduchá, no veľmi vyvážená chuťová kombinácia.

Postup prípravy: krok za krokom

1. Príprava zeleniny

Uhorky dôkladne umyjeme, prípadne oškrabeme šupku (ak je hrubšia), a nakrájame na tenké kolieska. Papriku zbavíme jadierok a nakrájame na pásiky. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké prúžky. Ak používate cesnak, nasekajte ho na plátky.

Tip: Ak chcete dosiahnuť konzistenciu typickú pre uhorkový šalát s paprikou a cibuľou, dbajte na to, aby boli kúsky rovnomerné – šalát bude v pohári pôsobiť úhľadne a rovnomerne sa sterilizuje.

2. Príprava nálevu

Do hrnca dáme vodu, ocot, cukor, soľ, korenie a horčičné semienka. Nálev privedieme k varu a povaríme 3–5 minút, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia. Nálev môžeme ešte ochutnať – mal by byť sladkokyslý s jemným štipľavým nádychom.

3. Plnenie pohárov

Do čistých sterilizovaných pohárov vrstvíme uhorky, papriku, cibuľu a podľa preferencie aj plátky cesnaku. Zalejeme horúcim nálevom až po okraj, aby bola zelenina celá ponorená. Dôkladne uzatvoríme viečkom.

4. Sterilizácia

Poháre vložíme do veľkého hrnca s vodou (dno vystelieme utierkou, aby nepraskli) a sterilizujeme 15 minút pri 80 °C. Po sterilizácii necháme poháre vychladnúť hore dnom, prikryté utierkou alebo dekou.

Poznámka: Správna sterilizácia zabezpečí dlhú trvanlivosť. Sterilizovaný uhorkový šalát s paprikou vám tak vydrží aj celú zimu bez obáv.

sterilizovaný uhorkový šalát

Riešenie najčastejších problémov

▸ Prečo je šalát po čase mäkký?

Používajte len čerstvé, tvrdé uhorky. Ak ich pred plnením nasolíte a necháte postáť 30 minút, zbavia sa prebytočnej vody, čím ostanú chrumkavejšie.

▸ Šalát mi vykvasil – čo robím zle?

Pravdepodobne neprebehla sterilizácia správne alebo viečko nie je dobre zatiahnuté. Dbajte na čistotu, sterilitu pohárov a správne teploty.

▸ Môžem použiť iný ocot?

Áno, ale preferujte ocot s min. 7–8 % kyslosti. Pri jablčnom alebo vínnom octe sa chuť jemne zmení.

▸ Ako dosiahnuť chuť ako zo švédskeho obchodu?

Pridajte do nálevu viac cukru (napr. 200–250 g), trošku kôpru a koriandra. Takýto variant sa nazýva švédsky uhorkový šalát a vyznačuje sa sladko-kyslou chuťou s bylinkovým nádychom.

Obmeny receptu: Nebojte sa experimentovať

Sterilizovaný uhorkový šalát s cesnakom je skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi pikantnejšie chute. Cesnak dodá šalátu ostrosť, ktorá sa výborne hodí k mastnejším jedlám ako pečené mäso či klobása.

Uhorkovo paradajkový šalát je zase ideálny pre milovníkov osviežujúcich chutí. Stačí pridať na kolieska nakrájané zelené paradajky alebo cherry paradajky a šalát získa novú dimenziu. Tento variant je vhodný aj na letné grilovačky.

Uhorkový šalát s paprikou a cibuľou je najuniverzálnejšou verziou – skvele sa hodí ako príloha k vyprážanému syru, mäsu aj gulášu. Kombinácia troch základných surovín vytvára harmonickú chuť, ktorá sa jednoducho neomrzí.

Skladovanie a trvanlivosť

Správne sterilizovaný uhorkový šalát s paprikou vám vydrží aj 12 mesiacov. Uchovávajte ho na tmavom, chladnejšom mieste (špajza, pivnica). Po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do 5 dní.

Tip na záver: Označte si poháre dátumom prípravy. Tak budete mať prehľad a vychutnáte si ich v najlepšej kvalite.

Zásoby, ktoré sa oplatia

Sterilizovaný uhorkový šalát s paprikou je viac než len recept – je to návrat k tradíciám, praktický pomocník v kuchyni a predovšetkým chutná spomienka na leto. Nezáleží na tom, či si vyberiete klasický uhorkový šalát s paprikou a cibuľou, pikantný sterilizovaný uhorkový šalát s cesnakom alebo experimentálny uhorkovo paradajkový šalát – všetky tieto varianty majú miesto v domácej špajze.

Neváhajte a pustite sa do zavárania ešte dnes. Vaša rodina aj zimné večere sa vám za to poďakujú.

Podobné články

Zanechajte komentár