Cheesecake – recept, ktorý si zamilujete: od klasiky po hokkaido a Lotus variant

by Lucia Benková
125 views
5
(3)

cheesecake recept

Cheesecake

Vytlačiť
Porcie: 8-10 Čas prípravy: Čas pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 2 Hodnotení )

Ingrediencie

Na korpus:
200 g maslových sušienok (napr. BeBe, Digestive alebo Lotus)
100 g rozpusteného masla

Na plnku:
600 g krémového syra (Philadelphia, mascarpone alebo jemný tvaroh)
150 g práškového cukru
3 vajcia
1 ČL vanilkového extraktu
1 PL citrónovej šťavy
200 ml kyslej smotany

Na ozdobu:
ovocie,
čokoládová poleva alebo karamelová omáčka

Postup

👩‍🍳 Postup:

  1. Príprava korpusu: Sušienky rozdrvíme alebo rozmixujeme na jemný prášok. Zalejeme ich rozpusteným maslom a dôkladne premiešame. Zmes rovnomerne vtlačíme na dno tortovej formy (priemer cca 24 cm) vystlanej papierom na pečenie. Formu dáme do chladničky, kým pripravíme plnku.
  2. Príprava plnky: V miske vyšľaháme krémový syr s cukrom. Po jednom pridávame vajcia, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu. Nakoniec jemne vmiešame kyslú smotanu. Zmes musí byť hladká a bez hrudiek.
  3. Pečenie: Nalejeme plnku na korpus a formu vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme približne 55 minút, kým je povrch pevný, no stred sa jemne trasie. Po dopečení rúru vypneme a dvierka necháme pootvorené, aby cheesecake pomaly chladol – zabránime tak prasklinám.
  4. Chladenie: Po vychladnutí dáme cheesecake do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne cez noc. Podávame vychladený, ozdobený ovocím alebo karamelovou omáčkou.

cheesecake lotus

Poznámky

🎃 Tekvicový cheesecake – jesenná verzia s Hokkaido

Tekvicový cheesecake je dokonalý jesenný dezert – spája krémovú jemnosť klasického cheesecaku s teplými tónmi škorice, muškátového orieška a sladkej Hokkaido tekvice. Okrem krásnej farby ponúka aj výraznú chuť, ktorá pripomenie tekvicové latté či jesenné koláče.

Ingrediencie navyše:

  • 250 g tekvicového pyré (najlepšie z pečenej Hokkaido tekvice)
  • ½ ČL mletej škorice
  • štipka muškátového orieška
  • 1 PL medu alebo javorového sirupu

Postup:

  1. Tekvicu Hokkaido rozrežte, odstráňte jadierka a pečte pri 180 °C asi 25 minút. Po vychladnutí ju rozmixujte na pyré.
  2. Pyré vmiešajte do základnej syrovej zmesi spolu so škoricou, muškátovým orieškom a medom.
  3. Pečte podľa základného postupu. Po vychladnutí ozdobte karamelovou omáčkou alebo šľahačkou.

Tip: Ak chcete výraznejšiu chuť, pridajte aj trochu zázvoru alebo vanilky. Tento hokkaido cheesecake je skvelý ako jesenný dezert ku káve alebo na sviatočný stôl.

🍯 Cheesecake Lotus – karamelová elegancia

Moderný cheesecake Lotus si získal fanúšikov po celom svete vďaka nezameniteľnej karamelovej chuti sušienok Lotus Biscoff. Táto verzia je ideálna pre tých, ktorí majú radi sladké a výrazné dezerty.

Ingrediencie navyše:

  • 200 g Lotus sušienok (na korpus aj posyp)
  • 3 PL Lotus nátierky
  • 50 ml smotany na šľahanie

Postup:

  1. Korpus pripravte z rozdrvených Lotus sušienok namiesto klasických.
  2. Do syrovej zmesi pridajte 2 PL Lotus nátierky pre jemne karamelovú chuť.
  3. Po upečení (alebo pri nepečenej verzii po stuhnutí) zohrejte zvyšnú nátierku so smotanou a nalejte ju na povrch cheesecaku ako polevu.
  4. Posypte rozdrvenými sušienkami a nechajte vychladiť.

Tip: Cheesecake Lotus je vizuálne pôsobivý, preto sa hodí aj na oslavy. Skvele chutí so šálkou espressa a má ten „instagramový“ efekt – ideálny pre milovníkov fotogenických dezertov.

💡 Praktické rady pre dokonalý cheesecake

Vyhnite sa prasklinám

Najčastejšou chybou je príliš rýchle pečenie alebo prudké ochladenie. Ak chcete hladký povrch, nechajte cheesecake chladnúť postupne a nikdy ho nepečte na viac ako 160 °C.

Správny syr je základ

Použite kvalitný krémový syr – Philadelphia alebo mascarpone zaručia jemnú textúru. Ak použijete tvaroh, preceďte ho, aby neobsahoval nadbytočnú tekutinu.

Vodný kúpeľ

Profesionálni cukrári pečú cheesecake vo vodnom kúpeli. Formu obalte alobalom a položte do väčšieho plechu s horúcou vodou – para zabezpečí rovnomerné pečenie a vláčnosť.

Chladenie

Najlepšia rada – trpezlivosť. Cheesecake musí odpočívať v chladničke aspoň 3–4 hodiny. Len tak sa chute prepoja a konzistencia stane dokonale krémovou.

🍓 Variácie, ktoré stoja za vyskúšanie

  • Nepečený cheesecake: Namiesto pečenia nechajte plnku stuhnúť v chladničke. Je ideálny v lete – rýchly, svieži a jednoduchý.
  • Mini cheesecaky do pohárov: Skvelé pre návštevy alebo ako dezert na párty. Vrstvite korpus, plnku a ovocie do malých pohárov.
  • Fit verzia: Nahradenie cukru medom a masla kokosovým olejom. Cheesecake zostane chutný, no s menším množstvom kalórií.
  • Bezlepkový cheesecake: Použite bezlepkové sušienky alebo orechový korpus z mletých mandlí.

🧁 Cheesecake ako dezert, ktorý nikdy nesklame

Či už si pripravíte klasický recept na cheesecake, jesenný tekvicový cheesecake z Hokkaido alebo moderný cheesecake Lotus, vždy dosiahnete dokonalý výsledok. Tento dezert je všestranný – vhodný na oslavy, rodinné stretnutia aj víkendové maškrtenie. Kľúčom k úspechu je trpezlivosť a kvalitné suroviny. Ak raz zvládnete základný postup, môžete experimentovať s príchuťami – od ovocných po čokoládové či karamelové variácie. Cheesecake je dôkazom, že aj jednoduché ingrediencie dokážu vytvoriť dezert, ktorý pôsobí luxusne a chutí výnimočne.

Ako sa Vám páčil tento článok?

Priemerné hodnotenie: 5 / 5. Počet hodnotení: 3

Článok zatiaľ nemá hodnotenie, pridajte prvé hodnotenie

Podobné články

Zanechajte komentár