Na korpus: Na tvarohovú plnku: Na jablkovú vrstvu: Na karamelovú omáčku (voliteľné – pre variant „jablkový cheesecake s karamelom“): Maslové sušienky rozdrvíme v mixéri alebo valčekom na jemné omrvinky. Zmiešame ich s rozpusteným maslom a škoricou, potom túto zmes vtlačíme na dno tortovej formy (priemer cca 24 cm). Korpus dáme stuhnúť do chladničky na 15–20 minút, kým pripravíme plnku. V miske vyšľaháme tvaroh s cukrom, vajíčkami, kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a kukuričným škrobom. Plnka by mala byť hladká a bez hrudiek. Dávame pozor, aby sme ju nešľahali príliš dlho – priveľa vzduchu by spôsobilo praskliny pri pečení. Hotovú zmes nalejeme na vychladený korpus. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky. Na panvici ich krátko podusíme na masle s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Nemali by sa rozvariť – ide len o to, aby zmäkli a pustili šťavu. Po vychladnutí ich rovnomerne rozložíme na vrch tvarohovej plnky. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme približne 60 minút. Po dopečení necháme cheesecake postupne vychladnúť – najprv v rúre s pootvorenými dvierkami, potom pri izbovej teplote a napokon v chladničke aspoň na 4 hodiny (ideálne cez noc). Ak chcete pripraviť jablkový cheesecake s karamelom, nasledujte tento jednoduchý postup: Na panvici rozpustíme cukor, necháme ho skaramelizovať do zlatohneda, potom pridáme maslo a premiešame. Nakoniec opatrne vlejeme smotanu a pridáme štipku soli. Necháme chvíľu prevariť, kým omáčka zhustne. Po vychladnutí ňou prelejeme cheesecake tesne pred podávaním. Jablkový cheesecake je ideálnym spojením klasickej krémovej dobroty s osviežujúcou chuťou jabĺk. Kombinuje v sebe všetko, čo milujeme na jesenných dezertoch – škoricu, maslový základ, jemný tvaroh a karamelovú sladkosť. Tento výborný jablkový cheesecake je univerzálny: môžete ho pripraviť ako elegantný dezert na sviatok alebo ako jednoduchý koláč na víkendové popoludnie. Vďaka kombinácii jabĺk a tvarohu je ľahší než klasický čokoládový cheesecake, no zároveň sýty a aromatický. Mnohí ho opisujú ako „cheesecake s dušou jablkového koláča“ – a presne tak aj chutí. Cheesecake potrebuje trpezlivosť. Použite nižšiu teplotu (okolo 160 °C) a ak máte možnosť, pečte ho vo vodnom kúpeli. Tým zabránite praskaniu povrchu a plnka zostane krásne hladká. Použite čerstvé tvarohové produkty, nie tie s prídavkom želatíny či škrobu. Jabĺk sa nebojte – čím sú aromatickejšie, tým výraznejšia bude chuť. Na jablkový cheesecake sa výborne hodia odrody ako Jonagold, Gala alebo Granny Smith. Predtým, ako nalejete plnku, dajte korpus vychladiť – inak sa môže oddeliť od tvarohovej vrstvy. Ak chcete korpus extra chrumkavý, môžete ho krátko (10 minút) zapiecť ešte pred plnkou. Najväčšou chybou pri cheesecakeoch je netrpezlivosť. Nechajte ho po upečení úplne vychladnúť a stuhnúť, najlepšie cez noc. Chuť sa krásne prepojí a dezert sa bude lepšie krájať. Ak milujete kontrast chutí, karamel je ideálny doplnok. Sladká, jemne horkastá omáčka vytvorí dokonalú harmóniu s kyslastými jablkami a tvarohovým základom. Môžete ho podávať teplý priamo na vychladený koláč, alebo ako doplnkovú omáčku v miske na stole. Pre ešte bohatšiu chuť skúste pridať pražené orechy – lieskovce, mandle alebo pekanové orechy. Výsledkom bude dezert, ktorý sa vyrovná cukrárenským koláčom a zaručene získa titul výborný jablkový cheesecake s karamelom. Ak cheesecake počas pečenia popraská, nič sa nedeje – prekryte ho jablkami alebo karamelom. Vizuálne to zamaskuje a chuť zostane bezchybná. Ak nemáte chuť zapínať rúru, môžete pripraviť nepečený jablkový cheesecake. Korpus len zatlačte do formy a nechajte stuhnúť v chladničke, plnku pripravte z mascarpone a želatíny, a navrch dajte jablkový kompót. Jablkový cheesecake podávajte vychladený, ozdobený plátkami jabĺk, karamelom alebo štipkou mletej škorice. Ak chcete extra efekt, pridajte lyžičku šľahačky alebo kopček vanilkovej zmrzliny. Táto kombinácia chutí a textúr robí z dezertu dokonalý záver každého jedla. Ak hľadáte dezert, ktorý je nielen krásny na pohľad, ale aj úžasne chutný, jablkový cheesecake je jasnou voľbou. Spája krémovosť tvarohu, sviežosť jabĺk a sladkosť karamelu do harmonického celku. Je jednoduchý na prípravu, no pôsobí luxusne – presne tak, ako má pôsobiť výborný jablkový cheesecake. Bez ohľadu na to, či si ho pripravíte s karamelom alebo bez neho, tento koláč prinesie do vašej kuchyne vôňu jesene a domácej pohody. Na dokonalý cheesecake sa oplatí zvoliť kvalitný tvaroh a čerstvé jablká. Ak hľadáte spoľahlivé ingrediencie či formu na pečenie, pozrite ponuku špecializovaných obchodov s cukrárskymi potrebami alebo bio potravinami – investícia do kvality sa vám v chuti stonásobne vráti.
Ingrediencie
200 g maslových sušienok (napr. Bebe, grahamové)
100 g rozpusteného masla
1 ČL škorice
500 g jemného tvarohu (alebo mascarpone)
200 g kyslej smotany
3 vajcia
120 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 PL kukuričného škrobu
3–4 väčšie jablká (ideálne kyslasté – Jonagold, Idared, Golden Delicious)
2 PL trstinového cukru
1 ČL mletej škorice
1 PL citrónovej šťavy
trochu masla na dusenie
100 g cukru
50 g masla
100 ml smotany na šľahanie
štipka soliPostup
Postup prípravy
1. Príprava korpusu
2. Tvarohová plnka
3. Jablková vrstva
4. Pečenie
5. Karamelová omáčka (voliteľná)
Poznámky
🥧 Prečo si obľúbite jablkový cheesecake
Základné tipy pre dokonalý výsledok
1. Pečte pomaly a rovnomerne
2. Kvalitné suroviny sú základ úspechu
3. Korpus nechajte stuhnúť
4. Nechajte ho odpočívať
Jablkový cheesecake s karamelom – sladká bodka pre milovníkov dezertov
Tipy a triky pre úspech
1. Praskliny na povrchu
2. Alternatíva bez pečenia
3. Servírovanie
S čím podávať jablkový cheesecake
Prečo sa oplatí upiecť výborný jablkový cheesecake
💡 Tip na záver – kde zohnať kvalitné suroviny
87
predchádzajúci článok

