Zaváraný uhorkový šalát, ktorý zbožňovala ešte vaša babička: Recept, čo tromfne aj klasické nakladačky

by Redakcia
196 views

Leto je obdobím, kedy dozrieva množstvo zeleniny a ovocia, ktoré si môžeme uchovať na chladnejšie mesiace. Medzi najobľúbenejšie letné klasiky patrí zaváraný uhorkový šalát – tradičný recept, ktorý nikdy nesklame. Ak ste ho ešte nevyskúšali, je najvyšší čas to napraviť. V nasledujúcom článku vám ukážeme, ako si pripraviť vynikajúci uhorkový šalát na zimu, ktorý si obľúbite hneď po prvom súste. Navyše vám poradíme, ako vyrobiť zálievku na uhorkový šalát, ktorá dodá výsledku tú správnu chuť.

Prečo si pripraviť zaváraný uhorkový šalát?

Zaváraný uhorkový šalát má v slovenskej kuchyni dlhú tradíciu. Tento jednoduchý a pritom výnimočne chutný spôsob spracovania uhoriek bol bežný už v časoch našich starých mám. Vďaka sterilizácii sa šalát uchová aj niekoľko mesiacov, a tak si ho môžete vychutnávať počas celej zimy. Výhodou je, že uhorkový šalát do pohárov si môžete pripraviť presne podľa svojej chuti – sladší, kyslejší, s cibuľou, s mrkvou či dokonca s feferónkami.

Ingrediencie na vynikajúci uhorkový šalát na zimu

Aby bol výsledok dokonalý, je dôležité vybrať správne suroviny. Kvalita uhoriek a čerstvosť zeleniny majú zásadný vplyv na chuť. Tu je základný zoznam surovín pre uhorkový šalát na zimu:

Zelenina:

  • 3 kg šalátových uhoriek
  • 500 g cibule (ideálne bielej)
  • 2 ks mrkvy (voliteľné, pre farebnosť)
  • 1 červená paprika (voliteľné)

Koreniny:

  • 1 PL horčičných semienok
  • 1 ČL čierneho korenia (celé zrnká)
  • 4 bobkové listy

Zálievka na uhorkový šalát:

  • 1 l vody
  • 250 ml octu (8 %)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 PL soli (ideálne zaváracej, bez jódu)
  • Voliteľné: 1 ČL kurkumy alebo 1 ČL mletej papriky pre farbu

Postup prípravy uhorkového šalátu do pohárov

1. Príprava zeleniny

Uhorky poriadne umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Ak sú väčšie, môžeme ich aj štvrtinovo rozrezať. Cibuľu nakrájame na tenké prúžky a mrkvu nastrúhame nahrubo. Všetko spolu dôkladne premiešame vo veľkej nádobe. Ak chceme šalát pikantnejší, môžeme pridať aj na kolieska nakrájanú feferónku.

2. Príprava zálievky na uhorkový šalát

V hrnci zohrejeme vodu, ocot, cukor a soľ. Po rozpustení pridáme horčičné semienka, čierne korenie a bobkové listy. Necháme prevrieť a následne necháme vychladnúť. Zálievka na uhorkový šalát by mala byť dostatočne silná, aby zabezpečila konzerváciu, ale zároveň nie príliš agresívna, aby neprebila chuť zeleniny.

3. Plnenie pohárov

Pripravíme si čisté a sterilizované poháre. Do každého navrstvíme zeleninovú zmes a zalejeme pripravenou zálievkou. Dbáme na to, aby bola zelenina úplne ponorená. Poháre dobre uzavrieme.

4. Sterilizácia

Poháre naukladáme do hrnca s vodou tak, aby siahala aspoň do troch štvrtín ich výšky. Sterilizujeme 15 – 20 minút pri teplote 85 – 90 °C. Potom poháre vyberieme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť pod dekou.

uhorkovy salat recept

Tipy a triky na dokonalý zaváraný uhorkový šalát

✅ Ako zachovať chrumkavosť uhoriek

  • Použite mladé, tvrdé uhorky bez semien.
  • Pred nakladaním môžete uhorky na hodinu namočiť do ľadovej vody.
  • Krátka sterilizácia (do 15 minút) pomôže zachovať pevnosť zeleniny.

✅ Zálievka na uhorkový šalát – kľúč k chuti

  • Experimentujte s pomerom cukru a octu podľa vlastnej chuti.
  • Na výraznejšiu chuť skúste pridať pár zrniek nového korenia alebo klinček.
  • Ak preferujete sladší šalát, môžete pridať aj med namiesto časti cukru.

✅ Vhodné kombinácie s inou zeleninou

  • Skúste pridať k uhorkám aj červenú kapustu, mrkvu alebo papriku.
  • Zaujímavú chuť dodajú aj nasekané bylinky – napríklad kôpor alebo zelerová vňať.

Najčastejšie problémy a ako sa im vyhnúť

❌ Uhorky zmäknú po zaváraní

– Pravdepodobne ste ich príliš dlho sterilizovali, alebo neboli dostatočne čerstvé.

❌ Poháre kvasia alebo sa otvorili

– Nedostatočná sterilizácia alebo netesniace viečka. Vždy používajte sterilizované poháre a nové viečka.

❌ Slabá chuť

– Skontrolujte pomer octu a cukru v zálievke na uhorkový šalát. Niekedy pomôže pridať trochu viac korenín.

Prečo sa oplatí pripraviť uhorkový šalát na zimu doma?

Vynikajúci uhorkový šalát na zimu si zaslúži svoje miesto v každej špajzi. Je výborným doplnkom k pečenému mäsu, fašírkam, rizotu, ale aj ako rýchla príloha k chlebu. Jeho výhodou je, že si ho prispôsobíte presne podľa vlastnej chuti. Navyše viete, čo doň dávate – žiadne konzervanty, len čisté suroviny.

Ak hľadáte recept, ktorý pretrval generácie, stavte na zaváraný uhorkový šalát podľa tohto návodu. S našimi tipmi sa vám určite podarí pripraviť uhorkový šalát do pohárov, ktorý si vaša rodina zamiluje. Nezabudnite, že kľúčom je kvalitná zálievka, čerstvé suroviny a starostlivo vykonaná sterilizácia.

👉 Skúšali ste už niekedy svoj uhorkový šalát na zimu podľa rodinného receptu? Podeľte sa s nami v komentároch! A ak vás článok zaujal, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi či na sociálnych sieťach – nech si každý môže pochutiť na vynikajúcom uhorkovom šaláte na zimu.

Podobné články

Zanechajte komentár