Na karamelovú vrstvu: Na cesto: Voliteľné prísady: V menšom hrnci nasypte cukor, pridajte lyžicu vody a nechajte ho na strednom plameni rozpustiť. Nemiešajte, kým sa nezačne topiť – až potom ho jemne premiešajte krúživým pohybom. Keď má karamel zlatistú farbu, pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť. Dajte pozor, aby ste ho nespálili – karamel by mal zostať jemne jantárový. Hotový karamel nalejte na dno tortovej formy (ideálne s priemerom 24 cm, vyloženej papierom na pečenie). Hrušky ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na tenšie mesiačiky. Uložte ich na karamel tesne vedľa seba do kruhu, tak aby po obrátení vytvorili krásny vzor. V miske vyšľahajte vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny. Pridajte roztopené maslo, mlieko a premiešajte. V druhej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, štipku soli a podľa chuti aj škoricu alebo kardamón. Suchú zmes postupne zapracujte do tekutej. Ak chcete pripraviť hruškový koláč s tvarohom, primiešajte do cesta tvaroh – výsledok bude vláčnejší a jemnejší. Na obmenu môžete pridať aj mleté orechy, ktoré dodajú koláču zaujímavú chuť aj štruktúru. Cesto nalejte rovnomerne na vrstvu hrušiek a karamelu. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35 až 40 minút, kým povrch nezíska zlatistú farbu. Pomocou špajdle skontrolujte, či je koláč upečený – ak sa cesto nelepí, môžete ho vybrať z rúry. Nechajte koláč odstáť 5–10 minút, aby sa karamel trochu ustálil, no nie úplne stuhol. Potom formu prikryte tanierom a opatrne ju otočte. Ak ste karamel urobili správne, hrušky sa krásne oddelia od formy a zostanú lesklé na povrchu koláča. Obrátený hruškový koláč chutí výborne ešte teplý, keď karamel jemne steká po bokoch. Môžete ho podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny, tvarohovým krémom alebo domácou šľahačkou. Ak ho necháte vychladnúť, karamel stuhne a koláč sa bude dať krásne krájať na porcie. Obrátený hruškový koláč patrí medzi tie dezerty, ktoré vynikajú jednoduchosťou a efektným výsledkom. Na prvý pohľad vyzerá ako profesionálny koláč z kaviarne, no pripraviť ho zvládne aj začiatočník. Tajomstvo spočíva v karamelovej vrstve na dne formy – počas pečenia sa prepojí s hruškami a po otočení vytvorí lesklý, zlatistý povrch. Tento typ koláča je inšpirovaný francúzskym dezertom tarte Tatin, kde sa ovocie pečie pod cestom. Na Slovensku sa obľúbil najmä v jesennom období, keď sú hrušky sladké a aromatické. Okrem klasickej verzie s karamelom existuje aj jemnejší variant – hruškový koláč s tvarohom, ktorý je vláčnejší a má sviežejšiu chuť. Základom úspechu sú správne hrušky. Najlepšie sú pevné odrody – napríklad Conference, Lucasova, Williamsova alebo Boscova fľaša. Zrelé hrušky majú tendenciu sa počas pečenia rozpadnúť, preto je lepšie siahnuť po tých, ktoré sú ešte mierne tvrdé. Pred pečením ich môžete pokvapkať pár kvapkami citrónovej šťavy, aby si zachovali farbu a nezhnedli. Ak máte radi korenisté chute, posypte ich jemne škoricou alebo muškátovým orieškom. Ak chcete, aby bol koláč jemnejší, pridajte do cesta tvaroh. Môžete ho zmiešať priamo do zmesi, alebo ho navrstviť medzi karamelové hrušky a cesto. Tento hruškový koláč s tvarohom je ideálny pre tých, ktorí majú radi sviežejšie dezerty a nechcú, aby bol výsledok príliš sladký. Pre milovníkov chrumkavej textúry odporúčame pridať do karamelu hrsť nasekaných orechov – najlepšie lieskovcov alebo mandlí. Pri pečení sa orechy jemne opražia a zvýraznia chuť karamelu. Ak preferujete zdravšie alternatívy, môžete klasickú múku nahradiť mandľovou alebo ryžovou a namiesto bieleho cukru použiť kokosový alebo trstinový. Karamel sa dá pripraviť aj z medu alebo brezového cukru (xylitolu), hoci nebude úplne rovnaký ako klasický. Najlepšie chutí teplý – vtedy je karamel tekutý a hrušky majú jemnú, šťavnatú konzistenciu. Skvele sa hodí k šálke kávy alebo čaju, prípadne ako dezert po nedeľnom obede. Skúste ho podávať s: Obrátený hruškový koláč je dokonalým spojením sladkého karamelu, šťavnatých hrušiek a nadýchaného cesta. Tento dezert nielen krásne vyzerá, ale aj rozvonia celú kuchyňu. Či už zvolíte klasický obrátený hruškový koláč s karamelom alebo jemnejší hruškový koláč s tvarohom, výsledok bude vždy potešením pre oči aj chuťové bunky. Je to ideálny recept na jesenné dni – jednoduchý, rýchly a s výsledkom, ktorý si zamiluje celá rodina. Skúste ho raz a určite sa stane stálicou vo vašej kuchyni.
Ingrediencie
100 g kryštálového cukru
40 g masla
1 PL vody
3–4 väčšie hrušky (pevné, nie úplne prezreté)
150 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
3 vajcia
100 g práškového cukru
80 g masla (roztopeného)
100 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
150 g jemného tvarohu (pre variant hruškový koláč s tvarohom)
50 g mletých orechov alebo mandlí
½ ČL škorice
¼ ČL mletého kardamónuPostup
🥧 Postup prípravy obráteného hruškového koláča
1. Príprava karamelu a hrušiek
2. Príprava cesta
3. Pečenie
4. Servírovanie
Poznámky
Čo je obrátený hruškový koláč a prečo sa oplatí ho vyskúšať
Ako vybrať ideálne hrušky na obrátený koláč
Varianty receptu, ktoré stoja za vyskúšanie
Obrátený hruškový koláč s tvarohom
Obrátený hruškový koláč s karamelom a orechmi
Fit alebo bezlepková verzia
Tipy a triky pre dokonalý obrátený hruškový koláč
S čím podávať obrátený hruškový koláč
Vôňa domova v každom kúsku
53

