Šťavnatý hruškový koláč – fantastický dezert, ktorý zvládne každý

by Lucia Benková
199 views
5
(1)

hruškový koláč

Šťavnatý hruškový koláč

Vytlačiť
Porcie: 8-10 Čas prípravy: Čas pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 Hodnotení )

Ingrediencie

Na cesto:
250 g polohrubej múky
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1/2 balíčka prášku do pečiva
2 vajcia
100 ml mlieka
100 g rozpusteného masla (alebo oleja)
štipka soli

Na plnku:
4–5 stredne veľkých hrušiek (najlepšie tvrdších odrôd)
1 ČL mletej škorice
2 PL trstinového cukru
1 PL medu (voliteľne)
hrsť nasekaných orechov (vlašské alebo lieskové)

Na mrveničku (voliteľne):
50 g masla
80 g polohrubej múky
50 g trstinového cukru

Postup

Ako pripraviť dokonalý hruškový koláč krok za krokom

1. Príprava hrušiek

Začnite výberom správnych hrušiek – ideálne sú tvrdšie odrody, ktoré sa počas pečenia nerozpadnú. Hrušky očistite, ošúpte a zbavte jadrovníka. Nakrájajte ich na tenké plátky alebo menšie kúsky podľa preferencie. Ak sú hrušky veľmi šťavnaté, môžete ich pred pečením posypať trochou múky, aby sa v koláči netvorila prebytočná tekutina. Pre výraznejšiu chuť ich posypte škoricou a trstinovým cukrom, môžete pridať aj lyžičku medu – vďaka tomu bude výsledný šťavnatý hruškový koláč voňať a chutiť ako pravý jesenný dezert.

2. Príprava cesta

Do misky nasypte múku, cukor, prášok do pečiva a štipku soli. V druhej miske si vyšľahajte vajcia s mliekom a rozpusteným maslom (alebo olejom). Tekuté prísady pomaly vlejte do suchých a premiešajte, kým vznikne hladké, hustejšie cesto. Ak máte radi jemnejšiu textúru, môžete pridať lyžicu kyslej smotany alebo jogurtu – cesto bude vláčne a koláč ešte viac šťavnatý. Cesto nalejte na plech (alebo do okrúhlej formy s priemerom 24 cm) vystlaný papierom na pečenie. Rozotrite ho do rovnomernej vrstvy.

3. Uloženie ovocia a pečenie

Na cesto rovnomerne rozložte pripravené kúsky hrušiek. Ak chcete koláč s chrumkavou mrveničkou, pripravte ju zmiešaním múky, cukru a masla medzi prstami, kým vzniknú hrudky. Mrveničku nasypte na vrch koláča. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40–45 minút, kým koláč nezíska zlatistú farbu. Pred vybratím z rúry urobte test špajdľou – ak sa na ňu cesto nelepí, koláč je hotový.

4. Servírovanie a skladovanie

Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Najlepšie chutí posypaný práškovým cukrom, s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo lyžicou šľahačky. Ak ho skladujete v chladničke, prikryte ho fóliou alebo veko na uchovanie vlhkosti – šťavnatý hruškový koláč tak vydrží mäkký aj tri dni. fantasticky hruškový koláč

Poznámky

Tipy na vylepšenie a obmeny receptu

Hruškový koláč s tvarohom

Ak máte radi jemnejšie, krémové dezerty, pridajte do stredu vrstvu tvarohovej plnky. Stačí zmiešať 250 g tvarohu s 2 PL cukru, vajíčkom a trochou vanilky. Cesto v polovici rozotrite, pridajte tvarohovú vrstvu, na ňu hrušky a dopečte. Výsledkom bude neodolateľne vláčny a fantasticky hruškový koláč, ktorý pripomína cheesecake.

Hruškový koláč s orechmi a medom

Pre milovníkov výrazných chutí môžete hrušky preliať trochou medu a posypať drvenými orechmi. Počas pečenia sa chute krásne spoja a vytvoria dezert s jemne karamelovým podtónom. Tento variant je ideálny na jesenné a zimné popoludnia – voňavý, hrejivý a jednoducho fantasticky hruškový koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku.

Obrátený hruškový koláč (Tarte Tatin)

Pre elegantnú obmenu môžete skúsiť obrátený hruškový koláč. Hrušky najprv krátko poduste na panvici s maslom, cukrom a škoricou, potom ich položte na dno formy a zalejte cestom. Po upečení formu obráťte. Vznikne nádherne lesklý a karamelizovaný šťavnatý hruškový koláč, ktorý vyzerá ako z francúzskej cukrárne.

Ako dosiahnuť, aby bol hruškový koláč vždy šťavnatý

Najväčším tajomstvom úspechu je správna rovnováha medzi cestom a ovocím. Ak pridáte príliš veľa hrušiek, koláč môže zvlhnúť. Ak ich bude málo, stratí svoju sviežosť. Ideálne je použiť približne 500–600 g hrušiek na jeden plech. Ak sú hrušky suchšie, pridajte trochu masla alebo smotany do cesta. Ak sú naopak veľmi šťavnaté, môžete ich krátko podusiť, aby sa časť tekutiny odparila.

Tip: Pre ešte bohatšiu chuť posypte koláč po upečení trochou škoricového cukru – zvýrazní sladkosť hrušiek a navodí vôňu domova.

Najčastejšie chyby pri pečení hruškového koláča

  • Príliš mokré cesto: vzniká, ak je v hruškách veľa šťavy a neodparí sa. Riešenie? Pred pečením ich nechajte odstáť a prebytočnú šťavu zlejte.
  • Tvrdé cesto: často spôsobené príliš dlhým miešaním. Cesto miešajte len dovtedy, kým sa suroviny spoja.
  • Nedostatočne upečený koláč: každý typ rúry pečie inak – najlepšie je kontrolovať stred špajdľou.
  • Nesprávny výber hrušiek: mäkké odrody sa počas pečenia rozpadnú. Vhodnejšie sú pevné a menej šťavnaté, napríklad „Williams“ či „Konferencia“.

Dodržaním týchto krokov dosiahnete, že váš hruškový koláč bude vždy krásne prepečený a pritom šťavnatý.

Ako skladovať a podávať hruškový koláč

Najlepšie chutí čerstvý, ešte mierne teplý. Ak ho však chcete uchovať dlhšie, zabaľte ho do potravinovej fólie alebo uložte do uzatvárateľnej nádoby. V chladničke vydrží tri dni, v mrazničke aj mesiac. Pred podávaním ho nechajte rozmraziť pri izbovej teplote a zohrejte na 100 °C asi 10 minút – vráti sa mu pôvodná vláčnosť a vôňa. Podávať ho môžete so šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo len tak ku káve či čaju. Pre sviatočnú verziu posypte vrch mandľovými lupienkami alebo polejte karamelovým sirupom.

Fantasticky hruškový koláč, ktorý si zamiluje celá rodina

Hruškový koláč patrí medzi tie tradičné dezerty, ktoré nikdy nesklamú. Spojenie jemného cesta, šťavnatých hrušiek a vône škorice vytvára harmonickú chuť, ktorá poteší malých aj veľkých. Či už si zvolíte klasický recept, verziu s tvarohom alebo obrátený karamelový variant, výsledkom bude vždy fantasticky hruškový koláč, ktorý naplní váš domov vôňou jesene.

A čo je na ňom najlepšie? Je jednoduchý, rýchly a vždy šťavnatý – presne taký, aký má pravý domáci koláč byť.

Ako sa Vám páčil tento článok?

Priemerné hodnotenie: 5 / 5. Počet hodnotení: 1

Článok zatiaľ nemá hodnotenie, pridajte prvé hodnotenie

Podobné články

Zanechajte komentár