Osie hniezda – nadýchaný dezert, ktorý si zamilujete: recept, tipy aj bezlepková verzia

by Lucia Benková
32 views
0
(0)

osie hniezda

Osie hniezda – nadýchaný dezert, ktorý si zamilujete

Vytlačiť
Porcie: 16-20 Čas prípravy: Čas pečenia:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hodnotenie 5.0/5
( 1 Hodnotení )

Ingrediencie

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka (vlažné)
  • 80 g kryštálového cukru
  • 80 g masla (roztopené)
  • 2 žĺtky
  • 1 balíček suchého droždia alebo ½ kocky čerstvého droždia
  • štipka soli
  • vanilkový cukor (voliteľné)

Plnka:

  • 100 g masla (mäkké)
  • 100 g práškového cukru
  • 2 PL škorice alebo kakaa (príp. kombinácia)
  • vanilkový cukor (voliteľné)

Na potretie:

  • 1 vajce
  • cukrový rozvar alebo poleva (voliteľné)

Postup

🧾 Postup prípravy

1. Príprava kysnutého cesta

Do misky nalejte vlažné mlieko, rozpustite v ňom cukor a droždie. Nechajte aktivovať 10 minút. Následne pridajte múku, soľ, roztopené maslo, žĺtky a vypracujte hladké cesto. Malo by byť pružné, nelepivé a jemne elastické. Nechajte kysnúť pod utierkou približne 30–45 minút.

2. Príprava plnky

Mäkké maslo zmiešajte s práškovým cukrom a škoricou (príp. kakaom). Maslo nesmie byť studené, aby sa dobre natieralo.

3. Tvarovanie osích hniezd

Nakysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm. Rovnomerne potrite plnkou a pevne stočte do rolky. Režte približne 2–3 cm hrubé kúsky.

4. Pečenie

Kúsky poukladajte na plech vystlaný papierom, nechajte ešte 10 minút kysnúť, potrite vajíčkom a pečte 15–20 minút do zlatista.

5. Dokončenie

Môžete poliať cukrovou polevou alebo potreť ešte horúce cukrovým rozvarom, čím dosiahnete krásny lesk. osie hniezda recept

Poznámky

Osie hniezda patria medzi najobľúbenejšie sladké koláče v slovenskej i českej kuchyni. Vláčne cesto, jemná škoricová alebo vanilková plnka a nádherná vôňa pečenia robia z tohto dezertu ideálnu voľbu na víkendové maškrtenie, rodinné oslavy či k poobedňajšej káve. V tomto článku nájdete podrobný recept na osie hniezda, tipy, rady, najčastejšie chyby a bonusovú kapitolu, v ktorej si predstavíme aj bezlepkové osie hniezda.

Čo sú osie hniezda a prečo sú také obľúbené

Osie hniezda predstavujú tradičný kysnutý koláč s maslovo-škoricovou plnkou. Vynikajú vláčnou textúrou a intenzívnou vôňou, ktorá dokonale prevonia kuchyňu. Vďaka jednoduchosti sa recept predáva z generácie na generáciu a existuje množstvo regionálnych variácií. Mnoho ľudí vyhľadáva recept na osie hniezda práve pre jeho univerzálnosť. Môžete ho pripraviť klasicky, s kakaom, makom, orechmi alebo dokonca v chladničkovej – nepečenej verzii.

Najčastejšie chyby pri príprave osích hniezd

Cesto nevykysne

To je najčastejší problém pri kysnutých cestách. Príčinou býva studené mlieko, staré droždie alebo nedostatok času na kysnutie. Vždy používajte vlažné suroviny.

Plnka vytečie

Ak je maslo príliš roztopené, počas pečenia stečie na plech. Odporúčame použiť mäkké, ale nie tekuté maslo.

Suchý výsledok

Suché osie hniezda vznikajú z tvrdého cesta alebo príliš dlhého pečenia. Sledujte farbu – po zlatistom odtieni je čas plech vybrať.

Ako urobiť osie hniezda mäkké a nadýchané

  • pridajte kvapku rumu do cesta – zníži vysychanie
  • nechajte cesto kysnúť na teplom mieste bez prievanu
  • po upečení prikryte utierkou
  • skladujte v uzatvárateľnej nádobe

Tieto tipy využívajú aj skúsené gazdinky, ktoré túžia po extra vláčnej štruktúre.

Bezlepkové osie hniezda – varianta pre celiatikov

Mnoho ľudí dnes hľadá bezlepkové osie hniezda, ktoré chutia rovnako dobre ako originál. Bezlepková múka sa však správa inak – je drobivejšia a menej elastická. Tipy:

  • kombinujte bezlepkovú múku s tapiokou alebo kukuričným škrobom
  • pridajte psyllium alebo xantánovú gumu pre pružnosť
  • sledujte hustotu cesta – môže byť o niečo tekutejšie

Bezlepkové osie hniezda sú často jemnejšie, ale pri správnom postupe chuťovo nerozoznateľné od klasiky.

Variácie, ktoré musíte vyskúšať

Kakaové osie hniezda

Pridajte 2 PL kakaa do plnky pre tmavší odtieň a intenzívnejšiu chuť.

Orechová alebo maková verzia

Jemne mleté orechy alebo mak dodajú hniezdam zaujímavý šmrnc.

Fitness alternatíva

Použite kokosový cukor, rastlinné mlieko a celozrnnú múku.

Ako skladovať osie hniezda

Kysnuté koláče rýchlo vysychajú, preto:

  • skladujte v uzatvárateľnej nádobe
  • ak chcete čerstvosť predĺžiť, zamrazte ich
  • pri servírovaní ich zohrejte 10–20 sekúnd v mikrovlnke

Vďaka tomu budú stále mäkké, ako keby ste ich práve upiekli.

Servírovanie a doplnky

Osie hniezda vynikajú s:

Ku káve sú absolútne neodolateľné.

Pre koho je recept ideálny

  • pre rodiny s deťmi
  • začiatočníkov v pečení
  • milovníkov škorice
  • tých, ktorí radi vyskúšajú tradičné recepty

Osie hniezda sú guľatá istota – málokto im odolá.

Záver

Osie hniezda patria medzi najobľúbenejšie kysnuté koláče v našich domácnostiach. Voňavé, mäkké, nádherne zrolované a plné sladkej náplne – presne to robí tento dezert takým úspešným. Vďaka jednoduchosti si recept na osie hniezda pripraví aj začiatočník, pričom siahnuť môžete aj po modernejších alternatívach, akými sú bezlepkové osie hniezda.

 

Ako sa Vám páčil tento článok?

Priemerné hodnotenie: 0 / 5. Počet hodnotení: 0

Článok zatiaľ nemá hodnotenie, pridajte prvé hodnotenie

Podobné články

Zanechajte komentár