Do misky nalejte vlažné mlieko, rozpustite v ňom cukor a droždie. Nechajte aktivovať 10 minút. Následne pridajte múku, soľ, roztopené maslo, žĺtky a vypracujte hladké cesto. Malo by byť pružné, nelepivé a jemne elastické. Nechajte kysnúť pod utierkou približne 30–45 minút. Mäkké maslo zmiešajte s práškovým cukrom a škoricou (príp. kakaom). Maslo nesmie byť studené, aby sa dobre natieralo. Nakysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm. Rovnomerne potrite plnkou a pevne stočte do rolky. Režte približne 2–3 cm hrubé kúsky. Kúsky poukladajte na plech vystlaný papierom, nechajte ešte 10 minút kysnúť, potrite vajíčkom a pečte 15–20 minút do zlatista. Môžete poliať cukrovou polevou alebo potreť ešte horúce cukrovým rozvarom, čím dosiahnete krásny lesk. Osie hniezda patria medzi najobľúbenejšie sladké koláče v slovenskej i českej kuchyni. Vláčne cesto, jemná škoricová alebo vanilková plnka a nádherná vôňa pečenia robia z tohto dezertu ideálnu voľbu na víkendové maškrtenie, rodinné oslavy či k poobedňajšej káve. V tomto článku nájdete podrobný recept na osie hniezda, tipy, rady, najčastejšie chyby a bonusovú kapitolu, v ktorej si predstavíme aj bezlepkové osie hniezda. Osie hniezda predstavujú tradičný kysnutý koláč s maslovo-škoricovou plnkou. Vynikajú vláčnou textúrou a intenzívnou vôňou, ktorá dokonale prevonia kuchyňu. Vďaka jednoduchosti sa recept predáva z generácie na generáciu a existuje množstvo regionálnych variácií. Mnoho ľudí vyhľadáva recept na osie hniezda práve pre jeho univerzálnosť. Môžete ho pripraviť klasicky, s kakaom, makom, orechmi alebo dokonca v chladničkovej – nepečenej verzii. To je najčastejší problém pri kysnutých cestách. Príčinou býva studené mlieko, staré droždie alebo nedostatok času na kysnutie. Vždy používajte vlažné suroviny. Ak je maslo príliš roztopené, počas pečenia stečie na plech. Odporúčame použiť mäkké, ale nie tekuté maslo. Suché osie hniezda vznikajú z tvrdého cesta alebo príliš dlhého pečenia. Sledujte farbu – po zlatistom odtieni je čas plech vybrať. Tieto tipy využívajú aj skúsené gazdinky, ktoré túžia po extra vláčnej štruktúre. Mnoho ľudí dnes hľadá bezlepkové osie hniezda, ktoré chutia rovnako dobre ako originál. Bezlepková múka sa však správa inak – je drobivejšia a menej elastická. Tipy: Bezlepkové osie hniezda sú často jemnejšie, ale pri správnom postupe chuťovo nerozoznateľné od klasiky. Pridajte 2 PL kakaa do plnky pre tmavší odtieň a intenzívnejšiu chuť. Jemne mleté orechy alebo mak dodajú hniezdam zaujímavý šmrnc. Použite kokosový cukor, rastlinné mlieko a celozrnnú múku. Kysnuté koláče rýchlo vysychajú, preto: Vďaka tomu budú stále mäkké, ako keby ste ich práve upiekli. Osie hniezda vynikajú s: Ku káve sú absolútne neodolateľné. Osie hniezda sú guľatá istota – málokto im odolá. Osie hniezda patria medzi najobľúbenejšie kysnuté koláče v našich domácnostiach. Voňavé, mäkké, nádherne zrolované a plné sladkej náplne – presne to robí tento dezert takým úspešným. Vďaka jednoduchosti si recept na osie hniezda pripraví aj začiatočník, pričom siahnuť môžete aj po modernejších alternatívach, akými sú bezlepkové osie hniezda.
Ingrediencie
Cesto:
Plnka:
Na potretie:
Postup
🧾 Postup prípravy
1. Príprava kysnutého cesta
2. Príprava plnky
3. Tvarovanie osích hniezd
4. Pečenie
5. Dokončenie
Poznámky
Čo sú osie hniezda a prečo sú také obľúbené
Najčastejšie chyby pri príprave osích hniezd
Cesto nevykysne
Plnka vytečie
Suchý výsledok
Ako urobiť osie hniezda mäkké a nadýchané
Bezlepkové osie hniezda – varianta pre celiatikov
Variácie, ktoré musíte vyskúšať
Kakaové osie hniezda
Orechová alebo maková verzia
Fitness alternatíva
Ako skladovať osie hniezda
Servírovanie a doplnky
Pre koho je recept ideálny
Záver
32
predchádzajúci článok

